Egerszalóki hőforrás

Egerszalók vonzerejét leginkább természeti adottságai jelentik. Igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás. A 410 m mélyről feltörő víz 65-68 C°-os. a kút vízhozama 2350 liter/perc. A nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium hidrogénkarbonátos hévíz, amelynek metakovasav tartalma szintén jelentékeny, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta.

A víz nemcsak fürdésre, hanem ivókúrára is használható. A világon csak 2 hasonló hőforrás található - Amerikában a Yellowstone Nemzeti Parkban és Törökországban.

Alkalmas a túlsúly, az epebetegségek, és a gyomorsavbántalmak kezelésére. Csontsérülések utókezelésére, izületi- és reumatikus bántalmak gyógyítására bizonyítottan kiváló. Nem csoda hát, ha a forrást 1992-ben gyógyvízzé nyilvánították.
 
A hegyoldalban lefolyó vízből idővel egy kb. 120 négyzetméteres mészkő-lerakódás keletkezett, mely a fenyőfák övezte tájban attraktív látványt nyújt.
Megközelítése:autóval Egerből elérve Egerszalókot, és itt a Demjén felé vezető úton haladva. Kerecsendről Demjénen keresztül Szalók felé haladva érhető el.


Egerszalóki-víztározó

Egerszalóki-víztározó Egerszalók látképének egyik megkapó része a Szalóki tó és az azt övező domboldal ill. erdő nagyszerű összhangja. A Laskó patak a Bükk és Mátra közötti völgyben ered. Egerszalók határában gáttal rekesztették el a medrét, amellyel létrehozták ezt 130 ha-os tavat a községnek a hévízforrással ellentétes oldalán. A patak kristálytiszta vízzel és változatos halállománnyal látja el a tavat. Arany és ezüst kárász, domolykó, sügér- és keszegfélék nagy mennyiségben tenyésznek, de a telepítésnek köszönhetően foghatunk amúrt, pontyot és csukát is. A nagy kiterjedésű víz környéke alkalmas kirándulásra, pihenésre. A tavon csónakból is horgászhatunk, és lehetőség van ezek tárolására is. Mindemellett vízi sportolásra is alkalmas.

Terület: 77,0 ha
Fogható halak:
ponty, csuka, süllő, amur, harcsa
Napijegy-vásárlási lehetőség: Tópart
Elvihető nemes halak száma: 3 db
Elvihető egyéb halak mennyisége: 5 kg
Nappali horgászati lehetőség: napkeltétől-napnyugtáig

Napijegy váltása állami horgászengedéllyel lehetséges.

Módosítás: ( 2009. szeptember 11. péntek, 15:30 )